Participar sí, però com?

I-likeTothom volem participar, en més o menys mesura, per decidir les coses que ens afecten com a ciutadans. Però, tenim poc temps i volem eficàcia allà on col·laborem i també que provoqui algun tipus d’efecte immediat en allò que fan governs i administracions.

I és que –no ens cansem de repetir-ho– les TIC poden fer realitat grans transformacions socials per fer evolucionar la democràcia representativa cap a altres formes que posin al ciutadà en el centre de la seva activitat. Aquesta orientació ciutadacèntrica es basa en la participació de la ciutadania fins i tot en els processos de definició de polítiques i en la creació dels serveis que l’Administració elabora.

Governs que interpreten la participació i el seu tempus en lògica exclusiva de partit polític, sense que cap procés participatiu en modifiqui el full de ruta. I administracions que basen els seus serveis en un cicle de vida ciutadà del segle XX i ofereixen formes de participació incapaces de captar el valor que la ciutadania pot arribar a oferir. Com ara formularis i plataformes web pensades en perspectiva dels serveis informàtics, consells de barri amb vida només analògica, només per citar alguns exemples…

Certament la participació és clau en un nou escenari de governança oberta, però cal madurar-ne les formes, la metodologia, la intensitat i permanència, la vinculació de les decisions que prengui la ciutadania. Ens hi poden ajudar aquestes pautes:

 1. Definir les eines de participació per a cada tipus de procés de participació segons el fi que perseguim (caixa d’eines de participació).
 2. Dotar de metodologia científica els processos i preparar els professionals públics que n’hagin de ser els motivadors, moderadors i curadors.
 3. Entendre que els processos participatius s’han d’acotar als objectius, a la metodologia i la conducció d’experts.

En el tema de la participació hi ha molt recorregut a fer. Des de la XIP manifestem l’interès a fer-lo de bracet amb tots els que s’hi animin.

Imatge: Adam Fagen CC 3.0 BY-NC-SA http://flickr.com/photos/afagen/5133070639

3 comments on “Participar sí, però com?”

 1. Roger Respon

  Estem molt dacord, cal trobar noves maners de participar políticament a través de les possibilitatas que ofereixen les noves tecnologies.
  Per això ens agradaría parlar amb vosaltres sobre aquesta iniciativa que estem duent a terme: vote99.org

  • Jordi Pacheco i Canals Respon

   Molt interessant i oportú. Però no podem oblidar que la democràcia no és només vot, també és veu. Un dels dèficits més importants de l’Administració pública actual és la manca de relació discursiva amb la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *