És l’economia de la col·laboració!

Economia de la col·laboracióCatalunya haurà estat la primera a multar dues iniciatives d’startups innovadores emblemàtiques de la nova economia de la col·laboració com a nova forma d’accés a béns i serveis. Es tracta de l’aplicació Uber, que connecta passatgers amb conductors de vehicles registrats als seus serveis per oferir-los un servei de transport alternatiu als actuals (taxi, metro, bus…), i Airbnb, que ofereix l’oportunitat de viatjar pel món allotjant-te en habitacions llogades per persones individuals.

Ara costa fer-se’n el càrrec però, per més sancions i prohibicions que s’apliquin, aquestes iniciatives acabaran reeixint arreu. No en tenim cap dubte. Per tant, cal optar per preparar-se per assumir els canvis que provoquen en els actuals models de generació de negoci, que són propis d’un altre cicle econòmic i dels quals se n’ha de modificar el modus operandi. Són els mateixos canvis que ja estan afrontant altres sectors i professionals per l’efecte d’Internet i la tecnologia mòbil en les nostres vides, que ho canvia pràcticament tot. Per això, proposem d’alinear el discurs de la innovació amb la gestió valenta del canvi de cicle econòmic que vivim, tal com ho intenten fer alguns països i ciutats avançades amb qui ens podríem inspirar, com és el cas de Londres.

Centrant-nos només en el concepte del cotxe compartit, han sorgit múltiples iniciatives d’emprenedors que es proposen satisfer els problemes de la societat en aquest tema. Les podem resumir en:

  • Carsharing (Bluemove, Zipcar…). L’ús de cotxe de lloguer per hores entre diverses persones.
  • P2P Carsharing (Social Car, Getaround…). Lloguer de cotxes entre particulars.
  • Carpooling (Blablacar, Amovens…). Compartició de trajecte entre persones per cobrir les despeses del viatge.
  • Aplicacions mòbils o apps (Uber, Lyft…) . Ciutadans que es poden desplaçar en el cotxe d’altres persones de forma retribuïda.

No són negocis il·legals. Són iniciatives pròpies d’aquesta economia de la col·laboració i el coneixement que intenten aportar solucions diferents a problemes quotidians que té la societat en la seva essència: ciutadans amb menys poder adquisitiu, ciutats col·lapsades i contaminades i també infrautilització i malversament dels actius automobilístics.

 

Imatge: Xarxa d’Innovació Pública (XIP)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *