Però qui innova ara a l’Administració?

innovationA aquestes alçades, sembla que ningú dubta que les institucions que no innoven acabaran desapareixent. Què passa en el cas de l’Administració? També podria desaparèixer? O acabarà esdevenint una organització irreconeixible?

Fins ara, la innovació a l’Administració s’ha fet de la manera més tradicional. Ha millorat procediments i els ha tecnificat quan ha pogut. Aquesta via ha donat lloc  a uns resultats limitats i de vegades no satisfactoris, que no han trencat la dinàmica dels processos a innovar de manera disruptiva per provocar un efecte real i mesurable.

Com que és una demanda inajornable, cal accelerar el procés i plantejar noves estratègies i ús de recursos. Cal un nou lideratge a l’Administració per a l’àrea de gestió del canvi, és a dir, detectar quin és el pas que cal fer i com fer-lo. La resta –millora de la gestió, sistemes d’informació, estratègia…– ja la cobreixen les escoles de formació i els màsters especialitzats.

Des del punt de vista de l’organització, el model d’innovació que necessita l’Administració és completament diferent. L’han de liderar persones que, en les seves diverses esferes d’actuació, ja són al món de les xarxes socials, les dades obertes i els serveis mòbils. Persones que actuen de facto en lògica de xarxa, la qual els imbueix del coneixement per entendre de quin model s’està parlant. I un aclariment: la integració de la tecnologia en l’estratègia d’innovació no vol dir que sigui responsabilitat de l’àrea TIC. La tecnologia ha d’acompanyar sempre l’estratègia, la qual ha d’estar dissenyada pel líder directiu.

Aquest és el capteniment de la XIP. Per entendre aquest pas disruptiu més enllà, cal viure una autèntica dinàmica innovadora en totes les perspectives: personal, social i professional. Així aconseguirem els canvis necessaris!

Imatge: Missy Schmidt CC BY 2.0

2 comments on “Però qui innova ara a l’Administració?”

 1. Esther López Respon

  ¿Com es pot innovar a l’administració?

  Molt d’acord amb el vostre enfoc. ¿Per on podem començar a canviar una organització pensada perquè no hi canviï res? L’administració acaba fent el que l’executiu li encomana i és molt difícil que trenqui aquesta inèrcia i iniciï un procés de reinvenció.

  Però ara, amb les xarxes socials, les dades obertes i els mòbils, se’ns obre davant nostre l’oportunitat que esperàvem. Podem incidir de mode efectiu en els serveis i processos anquilosats de l’administració. És una oportunitat d’or que no hem de desaprofitar!

  • Foto del perfil de xadmin xadmin Respon

   Gràcies, Esther, pel comentari. De fet, ahir mateix Xavier Marcet en el seu blog corrobora aquest plantejament quan afirma que l’Administració es quedarà fora de joc si no troba nous models de creació de valor públic equivalents als models de negoci del sector privat. I que aquest model de valor està lligat amb les dades obertes (també el big data), els nous entorns relacionals (xarxes) i uns serveis en mobilitat que es corresponguin amb la pressió que cada cop exercirà més la ciutadania perquè l’Administració sigui més àgil i competent.

   Ara pot ser que encara hi hagi gent que no ho acabi de veure, però és qüestió de mesos, hores o dies…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *