Les comunitats de Google+, el nou entorn virtual de la XIP

deYU3EyQP9cN23moYfLw_DandelionUn dels grans reptes d’un grup d’acció com la Xarxa d’Innovació Pública (XIP) és disposar d’un espai de cooperació virtual amb unes eines i una metodologia que facilitin el treball en xarxa i l’assoliment dels objectius marcats. Per això d’un cert temps ençà segurament la XIP està fent el mateix recorregut que altres organitzacions-xarxa pròpies del segle XXI.

Bregant en el tema, s’ha passat per diferents estadis. Inicialment amb els grups de treball, on cada un es plantejava el propi espai segons les habilitats dels seus membres. Un temps després, ja el 2013, amb la configuració d’una plataforma desenvolupada amb Google Sites es va definir una extranet col·laborativa. Avui la XIP fa una aposta clara per l’ús de les comunitats de Google, com una solució a les necessitats actuals i que es podrà substituir, si convé, més endavant per altres recursos sense cap cost físic ni econòmic.

La XIP considera que, actualment, n’hi ha prou amb les tecnologies gratuïtes de Google per donar solució a les seves necessitats relacionals. La idea és evitar la dispersió d’informació, definir els usos dels canals de comunicació i simplificar la gestió de processos interns. I amb un objectiu clar: fer-ho molt fàcil!

El canal de comunicació extern general continua sent el blog xarxaip.cat, fent ús de la plataforma WordPress. S’hi publiquen continguts propis, a partir de les aportacions dels membres i col·laboradors. En canvi, per facilitar la comunicació entre els membres de la XIP es planteja la creació de dues comunitats a Google: una de més general i oberta i una altra d’àmbit intern, privada, per a aquells membres que treballen en un projecte concret.

Els usos previstos per a la comunitat de Google són facilitar la participació dels membres i esdevenir l’únic punt per compartir la documentació generada. A més s’hi integren els serveis com Google Drive, els esdeveniments, els hangouts (o videoconferències) i disposar d’una aplicació mòbil per accedir-hi en tot moment. Per facilitar la bona marxa de la comunitat s’han redactat les normes d’ús i unes recomanacions per publicar-hi continguts.

Però disposar d’un entorn que ho faciliti no ho és tot; calen més elements per gaudir de la XIP i obtenir resultats: conèixer l’ús adequat de les eines, una dinamització alineada amb l’ideari, ganes de treballar i crear el clima adient on cada membre pugui trobar el seu rol per col·laborar dins de la XIP. Aquí tothom té reptes!

Els qui heu manifestat la vostra voluntat de ser membre de la XIP i no formeu part de la comunitat, podeu sol·licitar adherir-vos-hi per participar, publicar o comentar continguts. L’únic requeriment és disposar d’un compte de gmail.

 

Imatge: Dandelion by Coley Christine Catalano (d’Unsplash, amb llicència CC0 1.0 Universal

2 comments on “Les comunitats de Google+, el nou entorn virtual de la XIP”

  1. Arnau Respon

    S’ha de reconèixer que la integració conjunta i facilitat d’ús dels serveis Google és una gran avantatge. Molt recomanable de provar

  2. Maribel Respon

    Cal conèixer bé les possibilitats que ofereixen les diferents eines per fer la integració de tot, esperem que el resultat sigui positiu. Un dels grans inconvenients sempre és la dispersió de les eines i la informació, aconseguir un únic punt de referència, en el meu parer, és facilitar-nos la feina!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *