Els mòbils canviaran l’Administració? A propòsit del #MWC14

mWCPels volts del 2004, Tim O’Reilly va popularitzar el concepte web 2,0 per definir la nova era a Internet on l’usuari passava de mer consumidor passiu d’informació a productor i difusor de continguts. Les xarxes socials i les plataformes gratuïtes de blogs van ser els recursos que més van col·laborar a aquest gran canvi social.

Aleshores la facilitat tècnica (sense coneixements específics d’informàtica), la gratuïtat dels serveis i la incipient mobillitat van ser els tres factors clau que van ajudar a l’eclosió i implantació d’aquestes noves eines. Es trencaven les audiències massives dels mitjans de comunicació tradicionals imperants fins llavors. Qualsevol persona podia arribar amb el seu missatge a possibles receptors. Aquesta devia ser una de les causes del naixement de la XIP ja fa més de tres anys :-).

Ara, amb la tecnologia mòbil, ens trobem immersos de ple en la continuació d’aquell canvi de cicle. Perquè dóna lloc a tot tipus d’innovacions disruptives, tal com podrem comprovar en el Mobile World Congress #MWC14 que té lloc aquests dies a la capital catalana. D’una banda, permetrà adaptar els serveis de l’Administració al ritme vivencial de la ciutadania. De l’altra, amb aquesta tecnologia el ciutadà comença a formar part de manera integrada en els processos de l’Administració (crowdsourcing, cocreació, col·laboració…). I això acabarà provocant que l’Administració s’hagi d’organitzar de manera diferent canviant tots els múltiples processos ancorats encara en un món analògic. I llavors és quan podrem parlar d’autèntica innovació. Tu també ho veus així?

 

Info: Què ens oferirà el #MWC14? http://www.vilaweb.cat/noticia/4174207/20140221/ens-oferira-mwc-2014.html

2 comments on “Els mòbils canviaran l’Administració? A propòsit del #MWC14”

 1. JR Respon

  Aquest és l’article d’Albert Cuesta publicat avui a l’ARA:

  TELEFONIA MÒBIL LA CITA DE L’ANY
  Diccionari del #MWC14
  Repàs dels conceptes, no tots tecnològics, que marcaran el congrés del món mòbil
  ALBERT CUESTA Barcelona | Actualitzada el 23/02/2014 00:00

  Durant tota la setmana el Mobile World Congress posarà sobre la taula alguns conceptes que poden ser difícils d’entendre.

  N’aclarim 12:

  1. AOSP, la variant oberta d’Android
  El sistema operatiu mòbil de Google serà omnipresent al MWC. Però les aplicacions més interessants poden ser les basades en la variant oberta AOSP, no vinculada als serveis de Google i que utilitzen des dels mòbils xinesos fins al Blackphone, l’ smartphone segur de Phil Zimmermann, i el suposat Normandy, primer Android de Nokia.2.

  2. 4G, camí de la majoria d’edat
  La quarta generació de telefonia mòbil, la primera completament orientada a internet, ja té 260 xarxes en funcionament en 97 països, el doble que el 2012. Hi ha 200 milions d’abonats, i s’espera quintuplicar-ho en quatre anys. Al mercat hi ha 1.200 dispositius compatibles amb 4G i al MWC veurem variants noves com LTE Advanced, per navegar a 300 megabits per segon, i LTE Broadcast, per consumir televisió al mòbil.

  3. 5G, el pas següent, que arribarà el 2020
  A Barcelona ja es començarà a parlar de la cinquena generació, que haurà d’oferir prou velocitat per al vídeo d’ultraalta definició (4K) i integrar els diversos tipus de xarxes sense fil i fixes. Esperem el 5G entre el 2020 i el 2022.

  4. NFC, comunicació per proximitat
  Una de les promeses eternes del sector. Els congressistes faran servir telèfons amb aquest sistema per accedir al recinte i intercanviar-se targetes de visita virtuals. Cada vegada hi ha més mòbils compatibles i ja és rendible crear aplis i serveis que facin servir l’NFC, encara que Apple segueixi sense apuntar-s’hi.

  5. ‘Wearables’, electrònica per portar-la posada
  Probablement la bombolla més grossa del MWC. Totes les grans marques trauran algun rellotge o braçalet complementari del telèfon que registri i analitzi la nostra activitat física i el nostre estat de salut.

  6. Noves tarifes, més versatilitat
  Cal estar atents a les novetats en matèria d’itinerància, de multidispositiu -per connectar més d’un aparell al mateix número- i de multiusuari -per compartir un saldo únic de consum entre els membres d’una família o una empresa.

  7. Bateries que duren tot el dia (o no)
  Aquesta és broma. La capacitat de les tecnologies clàssiques per emmagatzemar energia augmenta molt més lentament que el consum d’uns aparells que tenen pantalles més grans i estan enceses més estona i que estan sempre connectats. El màxim que podem esperar són aplicacions que gestionin millor el consum i que els carregadors per inducció -promoguts per consorcis en què participen des d’Audi fins a Ikea- facin més còmode el procés de reposar energia.

  8. Són 5.000 milions i no tenen internet
  La xifra, que generalment veureu en forma dels 5 billions anglosaxons, indica el nombre d’humans que encara no tenen accés a internet. I quan es connectin, pràcticament tots ho faran amb un dispositiu mòbil. El gran repte de la indústria és oferir aquesta cobertura mundial de manera sostenible i rendible.

  9. ‘mHealth’, el mòbil és el teu ambulatori
  Els wearables acaparen tota l’atenció, però per ara no són més que capricis. La veritable revolució del mòbil aplicat a la salut és l’ús de l’smartphone, un dispositiu computacional potent, assequible i connectat, per a l’assistència al diagnòstic en llocs remots on no hi ha equipaments sofisticats ni personal qualificat per prendre decisions mèdiques de manera autònoma, però sí per aplicar el tractament que recepta un especialista a quilòmetres de distància a partir de les dades de l’examen fet in situ amb un sensor econòmic connectat al mòbil.

  10. WebRTC, el WhatsApp universal
  La comunicació en temps real ja és massa important per deixar-la en mans d’empreses privades. El protocol obert WebRTC, que permet fer xats de text, vídeo i veu des del navegador web, ja està força madur. Aviat hauríem de veure aquestes funcions integrades en webs sense haver de recórrer a aplis privatives.

  11. Bombetes i cotxes connectats
  El xip que Philips preveu posar a totes les seves bombetes i raspalls de dents no servirà només per controlar-los des del mòbil, també transmetrà informació: hi ha botigues on la il·luminació forma part d’un sistema de localització de compradors. Un cotxe connectat ofereix accés mòbil als passatgers, però també dades per optimitzar el manteniment del vehicle i la densitat de circulació de la xarxa viària. Climatització i alarmes domèstiques gestionables des de qualsevol lloc són altres àmbits d’aplicació, en algun cas gràcies a firmes d’aquí com IntesisHome.

 2. Esther Ferrero Respon

  Treballo a l’administració local des de fa 20 anys, i recordo amb un somriure els primers ordinadors de pantalla verda i sistema operatiu MS2, quan el fax era el sistema més ràpid de fer arribar les comunicacions escrites, i els registres d’entrada s’anotaven en llibres grans i de portades granatoses.

  L’administració, com sempre, va una mica per darrera en molts àmbits, entre ells l’aprofitament de les tecnologies per a la gestió dels seus serveis i la comunicació amb els ciutadans. Malgrat això, penso que s’està fent un esforç important i avui en dia ja podem trobar canals de relació, comunicació i tramitació a través de e-administració, e-TRAM, la Finestreta Única Empresarial, eacat, entre d’altres, que van evolucionant i facilitant aquesta interrelació entre els ciutadans i l’administració, entre les diferents administracions, i entre els diferents departaments d’un mateix ens. Evidentment ens queda molt camí per córrer i molta feina per fer, però sóc de l’opinió que els mòbils ja estan canviant algunes maneres de fer de les administracions.

  Al meu entendre, ens cal a tots plegats molta pedagogia de l’ús d’aquestes noves vies de comunicació, tant pel que fa als empleats públics, sovint prudents a l’hora d’obrir-se a noves maneres de gestionar, entre altres motius potser per les males experiències viscudes a l’hora d’implantar nous sistemes i programes informàtics que no acaben de funcionar generant una gran càrrega de frustració i d’incomoditat, com als mateixos ciutadans, doncs encara els hàbits es fonamenten en l’era analògica i la confiança en la proximitat humana.

  És un aprenentatge lent i mutu, sovint penso que és molt més fàcil innovar i crear des del laboratori tecnològic, que canviar hàbits i know-how de les persones

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *