La importància dels valors personals

El passat mes d’octubre es va presentar a l’Auditori de Barcelona el Pla nacional de valors. Amb el títol Catalunya Innova. Consciència, valors i lideratge i un Auditori ple de gom a gom, la coordinadora de Pla, Pepa Ninou, en presència de la consellera de Benestar i Família, Neus Munté, va presentar les línies generals i l’esperit d’aquest Pla de valors.

L’objectiu del Pla és promoure una nova cultura cívica que garanteixi la cohesió social, la convivència i el benestar dels catalans. Per això, 400 persones entre experts i diferents actors de la societat han treballat voluntàriament per fer un diagnòstic de situació de les diferents àrees d’interès del Pla i proposar mesures per millorar-la.

La XIP ha participat també en els treballs de l’àmbit d’organitzacions. La conclusió més important a què es va arribar en aquest àmbit és que cal que construïm organitzacions amb sentit, orientades al bé comú. Cal fomentar organitzacions amb valors, que promoguin el diàleg, que tendeixin a un model d’excel·lència creant valor econòmic i social alhora. Pel que fa a la gestió organitzativa, és important que tinguin en compte la dignitat de les persones que hi treballen i el seu desenvolupament professional. Finalment, cal que siguin organitzacions ètiques, que respectin el medi ambient i estiguin en diàleg constant amb el seu entorn.

El Pla s’estructura en 6 eixos transversals i 16 àmbits temàtics, cadascun dels quals compta amb un coordinador i experts sobre el tema. Els eixos transversals són els fils conductors que han de guiar l’actuació de tots els àmbits temàtics, i se centren en la persona, les competències emocionals, els valors emergents, l’equilibri entre les competències femenines i masculines, el nou paradigma científic i la recerca aplicada. Els àmbits temàtics tracten l’educació general, l’educació artística, l’educació universitària, la cultura, la comunicació i les xarxes socials, l’activitat física i l’esport, la sostenibilitat del paisatge i l’hàbitat, la salut, la ciència, l’economia, les organitzacions, el diàleg social, el comerç, la justícia, la seguretat i la política.

Els coordinadors d’aquests àmbits són en algun cas persones ben conegudes com el cantant Natxo Tarrés, el comunicador Ferran Ramon Cortés, el científic Jordi Pigem o la psicòloga Mercè Conangla.

A partir d’aquí, la idea d’aquest Pla és que vagi impregnant tots els estaments socials i tots els àmbits i que serveixi per construir un país més just, equilibrat i sobretot, més basat en les persones i les seves necessitats i inquietuds.

 

Fotografia: Team joining hands, imatge d’adamr per a freedigitalphotos.net

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *