El problema són els interins, a la Generalitat?

A la Mesa Sectorial de l’Administració de la Generalitat que va tenir lloc el passat dilluns 16 de setembre, es va comunicar que sortirien a concurs totes les places ocupades per personal interí des d’ara fins a finals de 2014. A la pràctica, com que, encara que no es parli obertament d’amortització de places, no hi haurà recol·locació automàtica dels interins desplaçats, això significaria que uns quants milers de persones podrien perdre el seu lloc de feina a l’Administració de la Generalitat de Catalunya.

La Xarxa d’Innovació Pública manifesta la seva preocupació i disconformitat perquè aquesta mesura és sols fruit d’una necessitat imperiosa per estalviar diners a causa de la greu crisi econòmica que afecta el país. Hem reiterat en aquest blog que hi ha moltes altres vies per intentar fer l’Administració i el sector públic més eficients, però aquesta escomesa està lligada més a polítiques de modernització i racionalització.

No n’hi ha prou a centrar-nos exclusivament en les fàcils (congelació i reducció de sous, no cobriment de vacants…). Un problema greu de falta de liquiditat econòmica com és aquest, ¿no caldria afrontar-lo més aviat des de la seva perspectiva natural, la política? I això requereix, òbviament, un altre tipus d’accions.

D’una altra banda, ho hem reiterat en manta ocasions, cal orientar les mesures a reduir els nivells d’ineficiència tradicionalment inherents a l’Administració: marc jurídic obsolet, resistència al canvi, poca o nul·la relació dels plans amb el pressupost, deficient gestió del temps per part d’empleats tant de base com directius, equip directiu amb coneixements limitats sobre tècniques de govern i gestió eficaç i de vegades polititzats, direcció pública professional que no s’acaba d’implantar, poca transparència i escassa presència del govern obert, tecnologia obsoleta per adaptar-se als canvis, decisions piramidals i poc participades amb l’equip, escassa implantació de treball per objectius, poc control dels resultats que se centra sobretot en l’àmbit administratiu però rares vegades a nivell directiu, llei de funció pública molt rígida, poca cultura de treball en equip i moltes accions individualistes, duplicitat de serveis, prevalença del control de despesa als resultats, manca de promoció i capacitació tècnica i administrativa, treball per al ciutadà però sense el ciutadà…

Per això, a la Xarxa d’Innovació Pública ens preocupa la manca d’actuacions visibles encaminades per resoldre aquests dèficits.

Fotografia de la galeria de Flickr de Pixie (CC by 2.0).

2 comments on “El problema són els interins, a la Generalitat?”

  1. Pepa Suàrez Respon

    ¿Voleu dir que els sindicats no s’han equivocat aquests darrers temps demanant continuament que es convoquessin concursos de trasllat encara que no hi haguessin oposicions?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *