Partits polítics democràtics, oberts i transparents

El panorama polític està canviant ràpidament. Tot indica que el bipartidisme, o, més ben dit, els partits de govern tradicionals estan patint la crisi de confiança que la ciutadania té en el sistema polític actual.

Es parla de renovació. D’obrir portes. De fer primàries. Però són canvis tímids que no acaben de convèncer ningú. Gairebé ni la pròpia militància. Continua predominant el corporativisme tant dins una formació política com entre formacions suposadament rivals en la lluita ideològica.

La tecnologia també està afectant el rol que tenen els partits polítics, i és un fet que la desintermediació política genera noves dinàmiques de fer política. El problema és el temps de reacció dels partits i dels polítics.


Les organitzacions polítiques, com passa molt sovint a les administracions públiques, conserven la seva justificació de servei a la ciutadania. Però, en moltes ocasions l’objectiu acaba sent aconseguir tornar a governar, encara que s’hagi de votar alguna cosa en contra del que s’ha defensat tota la vida. I a nivell del polític, de vegades, això també és un fet: el tot s’hi val per mantenir una cadira és la crítica més habitual que acostumen a rebre.

Tot i això, són molts els polítics que treballen amb tota la dedicació possible per la ciutadania. Però la rigidesa de les organitzacions polítiques és un problema que tard o d’hora s’haurà de resoldre. Adaptar-se a les necessitats de la ciutadania, també és adaptar les maneres de vehicular la política. La representació política ha d’adaptar-se a formes d’organització en xarxa. Les jerarquies verticals, en molts casos sostingudes per veritables clans familiars, eviten la incorporació de noves maneres de generar ideari polític, però sobretot, eviten noves formes de decisió interna, ja que aquestes suposarien la pèrdua de quotes de poder i, per tant, d’influenciar.

Podem trobar iniciatives d’obertura dels partits, com les primàries que ja es comencen a fer. Però això és donar només una possibilitat de participar en uns processos i unes organitzacions que no han canviat internament. Igual que passa fora dels partits i la ciutadania reclama poder participar més, i no solament votant cada quatre anys, dins dels partits també s’ha de produir un canvi en aquest sentit.

En tot aquest procés de desintermediació política i de canvis dintre de les organitzacions la tecnología, segurament, jugarà un paper important. Però no oblidem que la tecnologia sense l’actitud adequada no serveix per canviar les coses. El lideratge necessari per fer aquests passos ha de ser valent. Noves regles de joc, com una llei electoral o una nova llei de partits, que obliguin a més transparència i democràcia interna haurien de ser el punt de partida.

Segurament, quan aquest procés es doni tant dins com fora dels partits, la política es podrà començar a veure des d’una altra perspectiva.

Fotografia de la galeria de Flickr de Neogabox (CC by 2.0).

4 comments on “Partits polítics democràtics, oberts i transparents”

  1. Foto del perfil de xadmin xadmin Respon

    Aquest apunt l’ha redactat Carlos Guadián http://www.k-government.com, conegut especialista en la definició d’estratègies de presència en línia i de nous models de gestió i actuació basats en Internet i les xarxes socials, sobretot en el món de l’Administració pública.

    Aquí Guadián ofereix unes pistes molt rellevants sobre per on han de començar a canviar els partits polítics per recuperar la confiança de la ciutadania.

    Esperem que el difongueu i hi comenteu. Gràcies, Carlos, de part de la XIP!

  2. Pingback: Partits polítics democràtics, obe...

  3. Pingback: Xarxa d'Innovació Pública | Blog | Existeix l’accountability?

  4. Pingback: Partidos políticos democráticos, abiertos y transparentes | OGov

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *