Dimensió internacional de la XIP: Xile i Portugal

El passat 4 de juliol, a la Universidad Central de Santiago de Xile, la XIP va ser present dins el seminari ‘Cocreació de serveis públics: innovant amb els usuaris per crear valor’, amb el suport del BID, SEGPRES e Imagina-Chile. Es tractava de compartir informació, experiències, pràctiques i contactes en la innovació pública. I en aquest sentit el vídeo de la XIP va servir per animar la creació d’una xarxa d’innovadors públics també a Xile.

El mateix dia, es va presentar el vídeo de govern obert de la XIP en el Congrés de l’OIDP (Observatori Internacional de la Democràcia Participativa: http://www.oidp.net), a Cascais (Portugal).

Dos exemples més que mostren com els idearis i el coneixement de la XIP troben encaix en altres indrets del món.

Seminari ‘Cocreació de serveis públics: innovant amb els usuaris per crear valor’

El seminari es va estructurar en 2 blocs. El primer va comptar amb les ponències dels experts internacionals Xavier Marcet, president de LTC-Lead to Change, i Carmina Sánchez, sòcia d’Innovation Garage.

A la seva presentació, Marcet va destacar la rellevància que té avui la innovació per abordar les societats complexes d’una manera més adaptativa. La innovació, va dir, permet ajustar els canvis externs econòmics i socials amb els interns, per sintonitzar amb les necessitats de l’entorn. També va fer èmfasi en els reptes que té el sector públic per innovar i la superació de les seves barreres naturals, com la por al risc, l’aversió al canvi i les estructures burocràtiques.

Carmina Sánchez es va centrar en el procés de cocreació de serveis mitjançant exemples pràctics en el sector públic xilè i espanyol. Va fer una descripció de les metodologies per abordar el procés cocreatiu, com el prototipat, el design thinking, el disseny del mapa d’usuari, etc.

A continuació hi va haver un espai participatiu en el qual es va obrir un debat entre ponents i participants.

El segon bloc va estar format per Andrés Bustamente, de la Unitat de Modernització de la SEGPRES, i per Marcelo Lasagna, director del Diploma de Gestió de la Innovació de la UCEN. Bustamante va exposar les metodologies de la seva unitat per generar projectes innovadors. Aquesta unitat és una experiència molt semblant a la instal·lació d’un laboratori d’innovació pública.

Bustamante va explicar les diferents activitats que duen a terme i els factors d’èxit per aconseguir desenvolupar i activar projectes innovadors. Finalment, Lasagna va parlar de com la cocreació és un espai d’acceleració de la innovació. Va presentar les actuals tendències mundials cap a la cocreació i, fent servir un cas d’èxit, va anar descrivint en què i a on es pot aplicar la cocreació de serveis públics. Va acabar la seva ponència tot explicant les competències i habilitats que ha de desenvolupar el gestor públic innovador. 

Fotografia: Farewell to good old times 2, de la galeria de Flickr de Elittat (CC by 2.0).

1 comment on “Dimensió internacional de la XIP: Xile i Portugal”

  1. Arnau Respon

    Poc a poc, gota a gota, el treball va omplint la bassa i les idees disperses es van fer realitat. Els canvis de model i de societat venen en aprendre, escoltar i explicar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *