32a sessió web: estratègia tecnològica per obrir governs

32ª Sessió WebAhir, en el marc de la 32a sessió web Estratègi­a tecnològica per a un govern obert que va tenir lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (@CEJFE), vam poder assistir a un tast complet, concís i clarificador al voltant de les estratègies tecnològiques que es poden seguir per anar construint i consolidant iniciatives per a un govern obert.

Al final de la sessió, no hi van faltar consells si es vol ser creatiu i innovar: qüestionar-se el que està establert, marcar-se reptes impossibles, contagiar creativitat, compartir, reinventar i, sobretot, molta dosi d’humor!… Bones recomanacions de Ferran Adrià, a les quals, sens dubte, ens afegim!

Miquel Torregrosa, del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, va proporcionar recursos metodològics i exemples per assolir el repte d’un govern multicanal, obert i eficient. En la recepta tres ingredients bàsics: la simplificació, que passa per ser creatius, per poder fer simple allò complex i prescindir de funcionalitats innecessàries; fer ús de la informàtica en núvol, ja que quant més ens puguem adaptar a solucions ja creades i usar serveis que ja existeixen més eficiència guanyarem; i optar pel programari lliure, sense ser-ne dogmàtic i no perdent de vista que no és la gran solució a la reducció de costos.

Pel que fa a les dades obertes, per poder oferir-les de manera tractada cal recórrer a serveis d’accés programàtic fiables, àgils, escalables i assequibles econòmicament, tot combinant sistemes de presentació propis amb plataformes púbiques on hi és tothom.

Des del punt de vista de la mobilitat, i atès que cada cop augmenta més l’ús d’Internet per dispositius mòbils, cal pensar en estratègies tecnològiques que possibilitin oferir més informacions i serveis a través d’aquests dispositius, com ara la tècnica del web de disseny intel·ligent (responsive design) que fa possible que el web sigui visible de manera òptima en tot tipus de dispositius.

Per fomentar la participació i col·laboració de les persones una bona estratègia tecnològica és fer ús de les aplicacions ja disponibles i ja testades, o bé servir-se de les existents al núvol. A la Generalitat de Catalunya en seria un exemple el servei Idees obertes, que usa la plataforma IParticipa.

Fotografia: 3. 32a sessió web, de la galeria de Gencat (CC BY-NC-ND 2.0).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *