Desafecció ≠ transparència

Les funcionalitats de la tecnologia més actual, sobretot en la forma de xarxes socials,  ha potenciat i apoderat la ciutadania com mai no havia passat abans. Li ha posat a l’abast recursos tecnològics d’ús fàcil i intuïtiu que li confereix més poder per incidir en afers públics i multiplicar-ne l’efecte exponencialment mitjançant l’apoderament col·lectiu. Aquesta situació dóna lloc a noves maneres de crear i difondre informació, de treballar, de formar-se, d’aprendre… basades en les capacitats de les persones.

El canvi es produeix molt de pressa i malauradament el sistema –en totes les seves formes (legislació, institucions, partits, sindicats, càrrecs directius i electes…)– ho fa a poc a poc i molt sovint amb el pas canviat.

Això és el que explica l’allunyament de la ciutadania. No és, per a res, desafecció; ans al contrari: en moltes ocasions el que s’està demanant és poder participar més.

Convindria, per tant, no barrejar aquest distanciament dels ciutadans amb la falta endèmica de transparència. Aquest és un tema de valors. El mateix de què fa gala l’amo del gos que, portant una bossa a la mà, deixa de recollir-ne els excrements quan té la certesa que no el veu ningú.

Fotografia: Night net, de la galeria de Flickr de DBduo Photography (CC BY-SA 2.0)

1 comment on “Desafecció ≠ transparència”

 1. Marc Torres Respon

  M’ha encantat!

  Cert! …l’apoderament de la persona, el client, l’usuari, el treballador, el grup de consumidors, els indignats, els afectats per la hipoteca, la ciutadania en general… potser de manera massa lenta, però potser de manera mooolt ràpida, anem prenent consciència de les nostres capacitats transformadores!

  La capacitat de connectar-nos amb els que compartim afinitats i problemes, de participar donant la nostra opinió i expressar les nostres idees, de col·laborar plegats per crear accions encaminades a resoldre els nostres problemes i necessitats, tot plegat ens APODERA, com la bola de neu que baixa pel vessant!!!

  No! …no passem de tot, potser no hi hem passat mai, senzillament potser fins ara no ens hem sentit forts.

  Necessitem transparència, i som conscients de que la nostra participació i col·laboració és la millor manera d’assolir-la.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *