Una Catalunya amb govern obert!

La Diada històrica d’aquest any i les seves repercussions de tota mena han orientat la societat catalana cap a un nou escenari.

La Xarxa d’Innovació Pública considera que amb les properes eleccions s’obre un nou escenari idoni perquè el Parlament i el Govern assumeixin els principis de goverrnança oberta (oGov o Open Government), que impulsi un sistema democràtic amb molta més qualitat. Amb aquest plantejament, i sota la influència del món de les xarxes i Internet, Catalunya pot avançar cap un nou horitzó que apropi l’acció del govern a la ciutadania i que superi l’actual situació de desinversió i fre al creixement econòmic del país.

El govern de Catalunya ha de respondre a les necessitats ciutadanes, basant-se en la transparència, la rendició de comptes i l’assumpció i la depuració  de responsabilitats, i també facilitant la participació ciutadana en l’acció de govern. Un dels primers passos del nou govern ha de ser impulsar la llei per regular la transparència i l’accés a la informació.

Cal avançar cap a una altra gestió pública, enfocada a l’obtenció de resultats i l’exigència de responsabilitats, per aconseguir que l’Administració (Generalitat i Administració local) sigui més productiva i amb una estructura funcionarial i directiva autènticament professional i independent, que s’allunyi dels nivells de politització que la puguin afectar.

El nou govern de Catalunya ha de fer un esforç per millorar la qualitat del nostre sistema democràtic en el nou horitzó. Cal respondre a les necessitats ciutadanes, de manera oberta i facilitant la participació ciutadana en l’acció de govern.  Aquest pot ser el nou fet diferencial català del segle XXI.

Un dels primers passos del nou govern ha de ser impulsar una autèntica llei que reguli la transparència i l’accés a la informació. Com?

·  Publicant proactivament la informació i no a demanda.

·  Defugint el silenci administratiu negatiu com a via de resposta.

·  Sancionant l’Administració que l’incompleixi.

·  Assignant una dotació pressupostària per implantar-la.

·  Supervisant-ne el compliment per part d’una entitat independent.

·  Comptant amb el coneixement col·lectiu de les persones.

·  Usant instruments digitals i en xarxa, repositoris que facilitin respostes socials a l’accés a la informació.

Però no n’hi ha prou amb la transparència, calen un Govern i una Administració que promoguin la participació ciutadana de debò. D’una manera més innovadora i que faciliti la consolidació d’una democràcia més deliberativa i propera a la ciutadania.

Aquest nou estil de governança oberta s’ha de proposar desenvolupar la participació amb nous suports i serveis com ara: web; xarxes socials; oficines d’atenció ciutadana; dades obertes; iniciatives reglamentàries i legislatives; campanyes formatives i de sensibilització; consultes a la ciutadania; referèndums; fòrums, panells i jurats per avaluar iniciatives i programes, etc.

En fi, es tracta d’aprofitar l’ocasió històrica per bastir un nova manera de governança que situï Catalunya entre els països més avançats en l’acció i gestió governativa a nivell mundial.

Si voleu més informació, consulteu la presentació de la XIP  ‘Govern obert: transparència i accés a la informació’ (abril de 2012)

Fotografia: Chick broke the egg, de la galeria de Flickr de sheilapic76 (CC BY 2.0)

2 comments on “Una Catalunya amb govern obert!”

  1. Arnau Respon

    Amb transparència, esforç i capacitat tècnica, es pot aconseguir que 2+2>4. Un govern obert és molt més eficient, més proper al ciutadà i genera sinergies que permeten a arribar a quotes superiors de gestió. Catalunya està capacitada (i haurà de ser) un referent mundial de la democràcia del S.XXI

  2. Foto del perfil de Núria Vives Núria Vives Respon

    Importantíssim. És més que necessari que el Govern que surti de les properes eleccions faci aquest pas cap endavant, ferm, seriós i rigorós. Volem una Catalunya diferent, volem una llei de transparència i d’accés a la informació. Com molt bé diu l’Arnau i va quedar palès al llarg de la I Jornada de Dades Obertes que va tenir lloc divendres passat, cal començar aquest procés d’obertura, obertura de dades, obertura d’informació, obertura de continguts, juntament amb participació i transparència. Un procés que, al cap i a la fi, ens meni cap al govern obert.

    Felicitacions pel post!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *