Sol·licitud d’informació i petició d’explicacions als poders públics

L’any 2007 Access Info Europe, una organització que malda perquè els governs siguin més transparents,  va portar el Govern Espanyol als tribunals després de no rebre resposta a la seva petició sobre quines accions estava fent per lluitar contra la corrupció.

Access Info Europe volia obtenir aquesta informació per poder participar en el debat sobre la lluita de la corrupció a l’Estat espanyol. Ara -cinc anys després- el Tribunal Suprem ha resolt que, tot i que lamenta la manca de resposta del Govern, aquesta petició d’informació no és tal, sinó que “en realitat és una forma de demanar explicacions al govern i no una sol·licitud d’informació”.

Desestima, així, la demanda d’aquesta ONG i l’obliga a assumir les costes processals (3.000 euros).

No és per casualitat que aquesta organització, tot i que la seva activitat és internacional, tingui la seu a Madrid. Espanya és l’únic país de la Unió Europea de més d’un milió d’habitants que encara no té cap llei d’accés a la informació pública.

El darrer govern Zapatero va arribar a elaborar un avantprojecte de llei de transparència que l’avançament de les eleccions va impedir que s’acabés aprovant. La següent legislatura, el govern Rajoy es va comprometre a redactar un nou avantprojecte abans dels primers 100 dies de govern, i així ho va fer, vam tenir una nova redacció dins del període promès.

Tanmateix, tal com vam explicar al mes d’abril, aquest nou avantprojecte dista molt de ser ideal. No podem entendre com en una llei d’accés a la informació permet el silenci administratiu com a resposta.

A la XIP creiem que aquesta és una altra prova més del recorregut que falta en aquest país per tal que el dret d’accés a la informació pública sigui un dret real. Encara que s’acabi aprovant una llei en aquest sentit (esperem que el tràmit parlamentari millori l’avantprojecte presentat pel Govern), caldran molt anys perquè tota la societat s’amari del concepte de transparència.

Més informació

Fotografia: Graffiti interrogantes, de la galería de Flickr de Cibercorresponsales (CC BY 2.0)

1 comment on “Sol·licitud d’informació i petició d’explicacions als poders públics”

  1. Arnau Respon

    hi ha molta feina pendent en matèria de transparència a Espanya. I quan surti la propera llei d’accés a la informació, encara farem més passos endarrere !! Ànims a Access Info Europe

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *