11/09/12: Malgrat la boira, cal caminar…

Estem a poques hores de la que, previsiblement, serà la manifestació més massiva feta mai a favor de la independència de Catalunya.

Des de la mítica manifestació de l’11 de setembre de 1976  a Sant Boi del Llobregat s’han commemorat una trentena llarga de Diades Nacionals de Catalunya. Tanmateix, sembla que la de demà pot esdevenir un veritable punt d’inflexió en les aspiracions d’autogovern del poble català.

Catalunya és un país petit, d’uns 32.000 quilòmetres quadrats (300 vegades inferior a la Xina) amb 7,5 milions d’habitants, és a dir, menys de la meitat dels ciutadans de només la ciutat de Xangai. Estem enmig de dues grans potències colonials -Espanya i França- amb dues de les llengües més utilitzades del món, el castellà (500 milions de parlants) i el francès (130 milions), amb la pressió de la globalització amb un anglès predominant (1800 milions) i amb uns processos migratoris que mai afavoreixen les llengües minoritàries.

A més, Catalunya és un poble sense estat des de fa 300 anys que ha patit tota mena de persecucions que tenien per objectiu eliminar la identitat catalana, (un dels assetjaments més severs fou el Franquisme que es va encruelir amb el poble català durant 40 anys).

I malgrat tot, la identitat catalana mai no ha desaparegut, la nació catalana segueix més viva que mai; podríem dir que, a part del seny que ens caracteritza als catalans, també som molt tenaços.

Actualment estem passant una de les crisis econòmiques més fortes que es recorden. Una crisi que ha ferit molts àmbits de la nostra societat, inclòs –i molt especialment– el sector públic.

A la XIP ens preocupa molt aquesta reducció del sector públic, el sector de tots els catalans i catalanes.

A la Diada d’aquest any sortirà moltíssima gent per reclamar el màxim nivell de sobirania per al poble català. Aquesta petició, tot i ser molt complexa, està esdevenint majoritària en la societat catalana de cara a donar satisfacció al greuge històric comentat abans però també –i amb molta intensitat– a corregir la situació de falta de tota mena d’inversions de l’Estat a Catalunya i de descapitalització sistemàtica del país.

La publicació de les balances fiscals, en un clar exercici de transparència, mostraria que l’actual situació és insostenible econòmicament per a Catalunya (i per tant, per al sector públic català).

El futur pot semblar incert, però és evident que també ho és el present, per això, com deia Lluís Llach: “malgrat la boira, cal caminar”.

 

3 comments on “11/09/12: Malgrat la boira, cal caminar…”

 1. Sandra Lomas Respon

  A data d’avui podem dir que la Diada d’enguany ha significat un pas transcendental en la possibilitat de reconeixement formal de la nostra nació. Catalunya és molt a prop de poder relacionar-se amb els altres territoris de tu a tu, d’esdevenir estat català.

  Aquest fet, indiscutiblement, ha estat impulsat per la nostra ciutadania, la qual sense dubte han de continuar esperonant als nostres governants a conduir el procés amb pulcritud democràtica i una regeneració nítida en les formes de fer política.

  Ara bé, en aquesta voluntat de construcció nacional, el sector públic no pot deixar-se al marge ni veure com es perpetua la imatge burocràtica més rància que massa sovint s’ha volgut traslladar a la societat des de varis àmbits.

  Precisament, en aquest post es parla de la localització territorial de Catalunya entre Espanya i França. Dos estats, centralistes en les formes i en el fons, segons el cas, que compten amb un model ben diferent de funció pública i sector públic.

  A Catalunya hem de ser prou savis i estrategs com per construir un model propi d’administració pública, que no impliqui la còpia d’altres sistemes reconegudament fracassats i que prengui l’excel•lència com a fita per dignificar i revitalitzar l’àmbit de negoci genuïnament compartit entre tots els contribuents: el sector públic.

 2. Pingback: Xarxa d'Innovació Pública | Blog | Una Catalunya amb estructures d’Estat i amb govern obert!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *