M’expliques una història?

Potser és una moda passatgera, potser és una tècnica que es consolidarà, però el que és cert és que les narratives digitals són una eina comunicativa molt potent.

Hi intervé l’emoció, la creativitat, l’ús de les TIC, el desig de compartir…  i s’hi expressen sentiments, vivències i maneres de fer. I és aquest punt de subjectivitat i d’explicar una història el que enganxa els espectadors.

Una narrativa digital és un relat de caràcter personal que combina la narració tradicional amb elements multimèdia (fotografies, vídeos, so, música,…) i es tradueix en un vídeo de curta durada, entre 3 i 5 minuts, que està escrit en primera persona i és la mateixa persona que crea la història qui la produeix i la narra.

Sobre la base de contar una història s’escriu un guió tenint presents les imatges que il·lustraran el vídeo. A partir del guió es munta l’storyboard, que consisteix a segmentar les parts del guió amb la seva representació gràfica o visual per donar una visió general del que es vol comunicar i ser una guia prèvia per fer més senzilla l’edició.

El següent pas consisteix a gravar el guió i editar-lo amb un programa d’edició de so i inserir-hi una música de fons. Un cop tenim el fitxer de so ja podem començar a fer el muntatge amb un programa d’edició de vídeo. El resultat sempre impressiona, ja que d’una manera senzilla una persona no avesada en edició audiovisual pot crear el seu vídeo.

L’objectiu no és la perfecció en la realització, sinó que es tracta de transmetre emocions de manera autèntica. Les narratives digitals neixen amb la vocació de ser compartides i, per tant, de transmetre el coneixement que se’n desprèn.

El dia 30 de novembre, en el decurs de la VI Jornada Compartim, es van presentar un seguit de narratives digitals elaborades per treballadors del Departament de Justícia: deu vídeos que van impressionar els assistents a l’acte, deu vídeos en què s’explicaven en primera persona les emocions i vivències de diversos col·lectius professionals.

En definitiva, les narratives digitals, o ND com se solen anomenar, són una forma de coneixement i d’expressió que pot ser utilitzada per qualsevol persona, sobre qualsevol tema i compartida amb tothom gràcies a les TIC.

Us animeu a fer-ne una i compartir-la amb nosaltres?

 

Fotografia: Campfire Tales per © ryanocerosk (CC BY–NC– SA)  |  Vídeo: Revisió de la Guia d’avaluació del testimoni en violència de gènere © Rosa Aragonès i Xavier Juncosa. Departament de Justícia (CC BY-NC-ND)

 

5 comments on “M’expliques una història?”

 1. Jordi Graells Respon

  Encara estic impressionat per la claredat i el nivell de les narratives digitals presentades per diferents col·lectius professionals del Departament de Justícia, dins la VI Jornada anual del Programa Compartim.

  L’enhorabona! Seguiu sorprenent-nos any rere any!

 2. Foto del perfil de Núria Vives Núria Vives Respon

  Efectivament, les narratives digitals tenen una força molt poderosa i és precisament que són històries viscudes en primera persona i explicades pels seus protagonistes. Totes les narratives que es van passar a la VI Jornada Compartim i totes les que s’han anat fent als dos tallers de #DigiTale han estat molt emotives que és el que fa que t’escoltis la història des de l’inici fins al final amb molta atenció. I també la brevetat, està clar: qui no té temps per veure un vídeo de, com a màxim, cinc minuts en què li expliquen una història.

  És una magnífica eina: reflexionàvem el dia 30 sobre si també seria útil fer-ne servir algunes com a part d’un Manual de benvinguda quan s’incorpora nou personal a la feina i ha de desenvolupar alguna de les tasques que ja hem descrit en una ND. Què en penseu?

 3. Foto del perfil de Gabriel Esquius Gabriel Esquius Respon

  Estic totalment d’acord amb en Jordi, jo també vaig quedar impressionat i emocionat per les narracions digitals que es varen presentar.

  Vaig entendre que com a eina té una gran potència, entre d’altres coses per a la transmissió de coneixements, d’experiències, de bones pràctiques … i tot en primera persona! Molt interessant. No us penseu que ja li he començat a donar voltes de com podem trobar-ne un ús en el camp en el que em moc que és de la formació agrària, a veure si ho aconseguim.

  Per suposat que per elaborar un Manual de Benvinguda (com diu la Núria) o fins i tot explicar noves feines o nous projectes a determinats col·lectius professionals pot ser una eina sumament eficaç. I tant!

  Si anem coneixent noves experiències d’ús de les ND seria interessant anar-les compartint (per exemple crec que des del Departament d’Ensenyament aquest any també varen oferir una formació virtual adreçada al professorat sobre ND i no sé si han avançat o no en el tema).

 4. Julio Zino Respon

  Nosaltres, al Departament de Justícia, vam començar aquest any a treballar amb aquesta metodologia (la considerem una metodologia!) amb el plantejament que l’aplicació tingui un caràcter exploratori de les potencialitats de les ND en diferents àmbits i amb diferents propòsits. Com senyala Núria, hem fet dos tallers dels quals estem molt satisfets, tant per la manera com la gent ha ha respost i han mostrat les seves potencialitats creatives com per la consolidació d’un grup de treball continuat en torn a les ND.

  Fidels a l’esperit i a l’experiència del Compartim, pensem que la millor manera de créixer i avançar en aquests propòsits és treballant en comunitat, intercanviant coneixements sobre les experiències que estem fent, compartint informacions sobre les ND i les aplicacions que volem emprendre, rebent comentaris dels companys i les companyes sobre les nostres produccions i les nostres iniciatives.

  La Jornada ha posat en evidència que la metodologia de les ND és molt potent, però també que aquesta forma d’organitzar-nos dóna molta força a la implantació de les ND i a la seva extensió en els diferents àmbits que representem els membres d’aquesta comunitat.

  Nosaltres estem oberts a col·laborar i a obrir els nostres avenços més enllà de la comunitat que hem constituït: formació, treball col·laboratiu, intercanvi d’informacions…

 5. Marta Rovira Respon

  La meva enhorabona per la Jornada en general i per les ND presentades, en particular. Personalment em va impactar moltíssim poder veure i viure (sobretot viure) en directe totes les experiències que es van exposar. No sé quin futur poden tenir les ND ni fins on poden arribar, però poder comunicar tant, de manera tan viva i en un temps tant breu és un acte amable que agraeix el receptor. Gràcies als que heu fet possible acostar-nos a les ND i felicitats per la feina feta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *