Un llibre que (també) podem llegir aquest estiu

S’acostuma a pensar que els llibres tècnics només tenen una lectura possible, justament aquella que ens permet extreure el coneixement que l’autor o autors han dipositat dins del text. Ens atrevim, els més agosarats, a parlar del missatge explícit i l’implícit, del que l’autor diu, però també del que no diu i ens aventurem a suposar què volia dir… el que mai esperem d’un llibre tècnic és que ens remogui les emocions. Però és que aquest llibre parla de persones, concretament d’emprenedors que es plantegen i s’enfronten al repte de tirar endavant projectes disruptius des de dins de les organitzacions en les que treballen.

Llegint INprenedors pensem l’impensable: hi ha formes diferents d’explicar com s’han de fer les coses, maneres que ens atrapen, estils alternatius que ens parlen d’aspectes organitzatius i funcionals de les empreses i de les administracions publiques i ens deixen apropar-nos als sentiments de la gent que hi treballa.

INprenedors és un text escrit en primera persona, més concretament en 18 primeres persones i dividit en quatre apartats: 1) INprenedors en l’empresa privada, 2) INprenedors en l’Administració pública, 3) INprenedors en el sector de l’educació i 4) Visió de l’INprenedor des de fora. Especial atenció ha merescut per nosaltres el segon apartat, on destaquem, entre altres coses, el que amb encert ens diu l’Alberto Ortiz de Zárate sobre l’avaluació de l’acompliment, la magnífica descripció que fa l’Iñaki Ortíz sobre els pesats engranatges de la maquinària administrativa, la reflexió assenyada que el Jordi Graells acaba traduint en idees pràctiques de treball col·laboratiu i el llistat de consells per a INprenedors amb que el l’Alex Lara il·lustra un capítol especialment amé.

De vegades, identifiquem els llibres que tenen com a funció principal ensenyar-nos alguna cosa, amb estones d’anàlisi profund (i avorrit) i els anem deixant per les vacances, perquè ens és difícil imaginar-nos a nosaltres mateixos concentrant-nos en un text d’aquests tipus en arribar a casa desprès d’una jornada de feina, sense que ens sobrevingui el dolç sopor que fa que ens caigui el cap a sobre les seves pàgines.

INprenedors no és un d’aquests llibres, perquè la varietat dels autors ens garanteix punts de vista diferents i maneres de redactar atractives, que no ens permeten caure en la lectura monòtona en la que ens submergeixen aquests tipus de textos habitualment, per molt que ens interessi el que allà es diu. Cadascun a la seva manera, els 18 autors ens expliquen experiències viscudes en primera persona i ens toquen l’ànima. Els veiem lluitant per defendre un projecte en el qual, a vegades, no hi creu ningú més i intentar tirar endavant una nova forma de fer les coses. Atrapen la nostra emoció, perquè tots s’han atrevit a mostrar-nos el seu coratge, però també la frustració, els petits èxits i àdhuc la seva irreverència i els seus desitjos de canvi.

Com a resultat del esforços dels 18 professionals que ens parlen de la seva feina, és a dir, de bona part de la seva vida, tenim davant nostre un llibre que no és només per l’estiu, però que també es pot llegir ara, quan les vacances ens deixen temps per reflexionar i per allunyar-nos del que és la nostra vida diària… els relats d’experiències de canvi, de crisi, de lluita, d’energia adreçada a millorar el seu entorn que aquestes persones ens regalen, formen un text d’aquells que es poden tenir a la tauleta de nit, però també poden ser llegits sota l’ombra fresca d’un arbre quan no volem pensar en res que no sigui nodrir el nostre esperit i recarregar la nostra ànima d’energia.

Bona lectura!

I si encara no teniu la versió en PDF del llibre, us la podeu descarregar aquí.

 

Fotografia: Summer wasting, de la galeria de Flickr de Stathis Stavrianos (sota llicència CC BY-NC-ND 2.0).

9 comments on “Un llibre que (també) podem llegir aquest estiu”

 1. Pingback: Un libro que (también) podemos leer este verano | FrancescaBcn

 2. Foto del perfil de Núria Vives Núria Vives Respon

  Gràcies pel consell, Francesca. Jo he llegit alguns capítols, però no tots. La veritat és que és un llibre que fa de bon llegir perquè es poden llegir els capítols aïlladament i la majoria no són gaire llargs. També cal ressaltar que està ple d’exemples que ens fan veure més clares les idees que es volen transmetre.

  En definitiva, una gran recomanació estiuenca. Merci 🙂

  • Foto del perfil de Francesca Cañas Francesca Cañas Respon

   Sí, Núria, els exemples i la combinació d’estils dels autors fan que el llibre sigui molt amé.
   M’alegro molt que t’hagi agradat!!!
   Bon estiu!

 3. Mireia Plana Respon

  Jo ja l’he llegit, de dalt a baix! I mireu si val la pena que m’han vingut ganes que s’acabin les vacances per tornar a la feina i posar en pràctica algunes idees que m’ha provocat! Voleu dir que això és sa? 😀

 4. Mercè Antich Respon

  Molt be Francesca!, i molt encertat el post, perquè tot i estar quasi tots llegint el llibre o havent-lo llegit,jo en porto la meitat, ningú havia pensat en fer un comentari tant incitador de la seva lectura i tant maco, senzillament, gràcies!

  • Foto del perfil de Francesca Cañas Francesca Cañas Respon

   M’alegro molt de que t’estigui agradant, Mercè, jo no sóc molt d’aquests tipus de lectura i m’esperava que fos interessant però no que fos amè i enganxés com ho va fer.
   Gràcies a tu per comentar… bé, i als autors del llibre, per brindar-nos les seves experiències, això per descomptat! 🙂
   Bon estiu!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *