Manifest de la XIP: Per què la Xarxa d’Innovació Pública (XIP)?

SolL’Administració ofereix serveis per fer la vida de la ciutadania més fàcil, i aquesta, en canvi, continua mantenint-ne una visió negativa sobre la base d’uns arguments relacionats amb la productivitat i l’estabilitat laboral dels seus professionals. Al darrere d’aquest desencontre, hi ha molts anys d’una relació de poder asimètrica en favor de la primera. Però els temps canvien i ara, des de l’Administració, moltes persones tenen interès a redreçar aquesta relació estroncada.

Per sort per a les dues bandes, ens ha sortit un aliat: Internet. Actualment es basa a facilitar la interacció de persones i organitzacions en xarxa social; una tecnologia que simplifica enormement els canvis en els procediments de treball i que trastoca tots els àmbits professionals. I el de la funció pública no en pot quedar al marge.

Es parla de la nova Administració amb un munt d’etiquetes (col·laborativa, oberta oGov, de nosaltres weGov…) per designar una mateixa causa: un nou model integral d’innovació pública que, superant el concepte d’Administració electrònica (eGov), entesa com a mer conjunt de tràmits i processos digitals per relacionar-se amb l’Administració, comprengui tota mena de polítiques, des de les d’habitatge fins als serveis d’atenció ciutadana. Un model que té en compte elements bàsics de la gestió pública clàssica (avaluació de polítiques públiques, qualitat…), però que la depassa completament en basar-se en nous entorns productius, d’aprenentatge, gestió i relació més alineats amb la societat del coneixement.

La XIP

Les organitzacions estan transformant la seva activitat i raó de ser per aquest canvi de paradigma social i econòmic. L’Administració també ha de prendre el rumb cap aquesta direcció. Per avançar-hi, un grup de professionals hem decidit organitzar-nos al voltant de la Xarxa d’Innovació Pública (XIP). Ens hem proposat unes línies de treball conjuntes per compartir projectes i bones pràctiques, coneixement, notícies i, en definitiva, aprendre plegats de la nostra experiència i de la dels altres, i, a la vegada, idear nous serveis amb la resta d’actors públics (ciutadania, proveïdors, etc.) a partir del coneixement de l’Administració. Així mateix, volem encomanar a la resta de personal les nostres ganes d’irradiar idees, propostes i energia per al canvi a l’organització.

Per aconseguir-ho, continuarem inspirant-nos en la transparència (és important que les administracions obrin les dades per a la reutilització i ajudin a fer més transparent l’acció d’administracions i governs), la participació (comptar amb la intel·ligència col·lectiva de la gent) i la col·laboració (avançar cap a formes de cocreació en l’elaboració de serveis i de polítiques públiques). L’objectiu principal és posar el ciutadà en el centre de les polítiques i les accions de l’Administració.

Principis de la XIP

 1. Les persones són un actiu cabdal per a l’Administració, aporten talent i creativitat.
 2. Cal un nou lideratge que promogui una organització on professionals i ciutadania se sentin satisfets.
 3. El coneixement és clau. Cal fomentar el diàleg en xarxa multidireccional.
 4. Alinear la cultura corporativa amb la innovació, l’assumpció de riscos, la productivitat i els resultats.
 5. Dissenyar procediments simples i eficients comptant amb el coneixement i la participació de la gent.
 6. Aprendre al lloc de feina, de manera col·laborativa, també a partir dels errors.
 7. Impulsar una nova gestió de la propietat intel·lectual, com un intangible que afegeix valor al que fem.
 8. Personalitzar els serveis que gestiona i presta l’Administració.
 9. Usar tecnologia emergent (virtualització, cloud computing i web 2.0).
 10. Articular formes de participació ciutadana per incidir en les polítiques públiques.

17 comments on “Manifest de la XIP: Per què la Xarxa d’Innovació Pública (XIP)?”

 1. Jaume Ponsa Respon

  Endavant amb la iniciativa. Hi ha mota feina a fer però els ciutadans (tots) ens mereixem que l’administració sigui un referent en les seves competències

 2. Mònica Garriga Respon

  Molt necessari! Només reiterar que els mitjans de comunicació, els periodistes, poden jugar un paper molt important a articular la participació ciutadana, fóra bo implicar-los activament.

 3. RR Respon

  Amb franquesa (o fent una mica d’advocat del diable): soc tecnòleg, i el discurs em sona com inflat a base de “modernor i tecnicismes”.

  Així, trobo que no s’arriba al gran públic. Opino que s’hauria de ser més planer i pedagògic (i sintètic potser), si es vol arribar “al ciudadano de a pie”.

  Bé, ara que m’he quedat a gust, afegir dos matisos:

  a) d’alguna manera s’ha de començar.

  b) al cap i a la fi, si comento -participo-, és perquè en algun lloc tinc alguna esperança que les coses evolucionin.

  • Jordi Graells Respon

   Hola RR (identificar-nos és un requisit per poder dialogar :-),

   Sí, potser sí que ens caldria ser una mica més planers perquè el missatge arribi al gran públic. Tanmateix, si has llegit els objectius i el nostre pla de treball, volem anar pas a pas i anar definint un conjunt d’idearis que els nostres destinataris primers, els servidors públics (professionals de l’Administració), puguem subscriure i estar-hi d’acord.

   No ens sembla que sigui una manera poc eficaç de començar i, si en coneixes una que et sembli més plausible, comenta’ns-la, no et tallis 🙂 Com deus intuir, tenim una gran feina per endavant. Però no cal que siguem els únics que breguem per transformar les administracions; ans al contrari, tothom hi és benvingut, dins la XIP o fora.

   El temps dirà si hem inflat el discurs en excés o si aquests idearis que volem tenir confeccionats ben aviat eren més unes ínfules que unes propostes de treball seriós.De moment, nosaltres ens proposem avançar-hi.

   Gràcies per participar, que és del que es tracta que ens acostumem a fer!!!

 4. Pingback: Antoni Gutiérrez-Rubí » ZW 262. Xarxa d’Innovació Pública

 5. Pingback: Xarxa d'Innovació Pública | Blog | Presentació del llibre <i>INprenedors</i> i de la Xarxa d’Innovació Pública (XIP)

 6. Àngels Vidal Respon

  Completament d’acord amb el manifest, compteu amb mi per tirar endavant iniciatives com aquestes. Hem de saber escoltar què ens demana la ciutadania i, sobretot, saber acostar-nos-hi com a administració, trobar les vies necessàries de proximitat que transmetin confiança. Una bona base, per descomptat, la transparència. Queda molt camí i,segur, molts obstacles per superar, però som moltes les persones que estem disposades a posar-hi els nostres esforços per avançar en aquest sentit.

 7. Alex Jové Respon

  Estic molt content que existeixi aquesta iniciativa i més encara d’haver-la trobat. Si puc col·laboraré o com a mínim teniu el meu suport.

  Enhorabona!!

 8. Pingback: Government In The Lab | Government In The Lab

 9. Pingback: Antoni Gutiérrez-Rubí » ZW 305. Ideario de la XIP (Xarxa d’Innovació Pública)

 10. Carles Dalmau i Ausàs Respon

  XIP, benvinguda iniciativa. Formo part del Consel de Ciutat de Sant Boi de Llobregat, m’he afegit a la comissio de Qualitat Democràtica. Pretenem influir a l’Ajuntament per millorar en termes de bona administració, per facilitar la participació ciutadana de forma real i efectiva. Igualment pretenem sumar accions i conviccions per combatre la desafecció socio-politica desde l’activitat propositiva i oberta. Seguiré aquesta bona iniciativa i en faré partícep a altres membres del Consell i d’altres grups i associacions.

 11. Pingback: Sóc de la Xarxa d’Innovació Pública | L'ase quàntic

 12. Pingback: Sóc de la Xarxa d’Innovació Pública « Des de la Mediterrània

 13. Ma. Teresa Sierra Fornells Respon

  Em sembla molt bé aquesta iniciativa, però penseu que els temps canvien i es va cap a una Administració pública més d’empresa que no pas funcionarial, s’haurà de treballar i preparar les persones perquè canvïïn la mentalitat: ara ja no serà una feina per a tota la vida. Per tant s’ha de fer més èmfasi al ciutadà perquè es prepari per a nous coneixements.

 14. Ramon Codina Respon

  L’activitat humana al voltant de les ciutats marítimes, portuàries i costaneres està creixent. La gestió, control i conservació de la qualitat dels recursos naturals elementals per la matèria viva, els bioelements i els seus compostos principals: aigüa, carboni, hidrogen, oxigen i nitrogen. Son bàsics per garantir la vida a les denominades smart maritime cities i al seu voltant. La iniciativa que va començar l’any 2009 a la ciutat costanera de Vilanova i La Geltrú, observa la ciutat des de el mar, i desenvolupar el disseny i construcció de unes infraestructures de comunicacions marítimes en el mar que serveixin per conèixer i custodiar els ecosistemes marítims i oceànics (fauna i flora marítima), i poder-nos sobre tot intercomunicar-nos més fàcilment amb la gent de la mar. La nostra administració (local, autonòmica, estatal i comunitària, internacional deurà administrar tots els recursos humans i materials que formen l’ecosistema de les ciutats costaneres, marítimes i portuàries de forma intel·ligent, preservant els recursos naturals per a les properes i posteriors generacions.

 15. Pingback: Definim els valors. Segona jornada de treball del GT Impuls NX24 |

 16. Esther Ferrero Respon

  Gràcies per la feina que heu fet, i esteu fent. Em sento totalment identificada amb l’ideari de la XIP, i pel poc que conec, sé que s’ha passat plenament de les idees a les praxis en molts sentits. Després de gairebé 30 anys treballant a l’administració local, descobrir-vos ha estat una finestra d’aire fresc.
  Espero anar-m’hi involucrant alhora que aprenent de tots vosaltres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *